Рушим
стереотипе док у позадини свира ,,Хладно пиво''
Конобар. Необично занимање. Увек сам се питала да ли
неко воли то да ради, с обзиром да овај посао обављају студенти, ученици,
занатлије којима се не допада своја професија, људи који воле кафану (Сећам се
мог конобарисања и смешкам се. Добра времeна.)
Наизглед је ово лаган посао, некад сам говорила да је
најбољи на свету, истина, није захтеван,
али добар конобар-шанкер мора бити пре свега добар психолог, затим лепо
васпитан, човек са манирима,
познавањем
бонтона и на крају, мора имати дугачке живце.
Постоји увражено мишљење да су конобари безобразни, и легенда да наплаћују више, точе пиће испод црте, сипају воду у вињак и слично, док се ви опуштате као, је ли, сваки србин, у кафани. Конобар из песме ,,Хладног пива'' и конобар из ове приче руше стереотипе и разбијају предрасуде.
Постоји увражено мишљење да су конобари безобразни, и легенда да наплаћују више, точе пиће испод црте, сипају воду у вињак и слично, док се ви опуштате као, је ли, сваки србин, у кафани. Конобар из песме ,,Хладног пива'' и конобар из ове приче руше стереотипе и разбијају предрасуде.
Јунак наше приче је дошао из Охрида пре неколико година у Нови Сад и остао овде. Равница
га је припитомила и примила као свог, али му је остао издајнички македонски
акценат који даје посебну драж његовој личности. Не баш игром случаја упознала
сам га у једном књижевном клубу, спомињаном у причи о Сари. Увек та
књижевност. Наши први сусрети изгледали су овако:
-Добро вече. Црно вино и чашу обичне воде.
-У реду.
Након десетак сусрета, мојих посета и наступа
(тренутак слабости, шта ли) једне вечери за шанком, са тек скраћеним ноктима које отплаках,
изустих, ничим изазвана:
-Доста ми је више ових радова! Планирам да запалим
преко лета на море и конобаришем.
-Оћеш у Охрид-пита он.
Поглед преко наочара. Озбиљан је.
-Може.
Стварно сам отишла тог лета у Охрид. Истина, нисам
конобарисала, али то је већ друга прича. Ствари често не испадну онако како ми желимо, мада, кад мало боље размислим, нисам ни хтела да испадну. Да јесам и сада бих
била у Охриду, чекала нову
сезону,
шетала се поред језера и размишљала о Миљковићу.
Од те вечери смо, што би рекли, добри. Чак га ословљавам и надимком, помало својатам. Дођем, и у две реченице испричам шта има ново и завршим вицкасто:
Од те вечери смо, што би рекли, добри. Чак га ословљавам и надимком, помало својатам. Дођем, и у две реченице испричам шта има ново и завршим вицкасто:
-Тури
ми једну кафу.
Један је од ретких конобара који често не наплати
пиће пријатељима (а има их), како воли да каже: ,,Наши смо.'' Стоји за шанком,
дискретно се смешка, слуша, проговара са македонским акцентом, прави коктеле
необичног изгледа без повода. Повод је окупљање. Зна да се врати из
продавнице и пружи
вам цигарете.
-Како знаш да ми је нестало цигарета?
Вадиш новац, пружаш.
-Не треба. Платио га је твој осмех.
Немојте да мислите да је заводник-није. Више
је мушкарац старог кова, каваљер. Одише племенитошћу коју потхрањује поступцима
и гестовима давно изгубљеног кодекса заштитника. Родитељски приступ, домаћинско опхођење. А тек што има
осећај за уметност, рафинираност душа-сјајно!
Ето, то је он. Једноставно, кул конобар, цртица
шанкер. Добри Самарићанин, вечито насмејан на свом другом послу. Преко
дана ради као месар. Још један стереотип разбијен, зар не?
*Прича настала за шанком док погледујем на главног јунака
Нема коментара:
Постави коментар